Vasten en wandelen

Waaron vasten?

Vasten

Reinigen van ons lichaam, is een basis therapie van vele aandoeningen, klachten en ziekten binnen de natuurgeneeskundige praktijk. Elke dag, krijgen we helaas te maken met allerlei vreemde- en niet in en bij het lichaam horende stoffen binnen.
Een deel van die stoffen, blijft achter of wordt onvoldoende verwerkt, zodat wij met onnodige ballast blijven rondlopen. Per jaar komen er zo'n 2000 (!) nieuwe schadelijke stoffen op de markt, alleen daarom zou je al moeten kuren.
Behalve lichamelijk, lopen wij ook allemaal rond met psychische ballast en "gifstoffen", zoals woede, haat, jaloersheid, intolerantie, verdriet, rouw etc. etc. die ons uit balans brengen. Teveel opgeslagen afvalstoffen, en dan zowel het lichamelijke en /of het psychische kunnen ons op den duur ziek maken. Als wij onszelf teveel verontreinigd hebben, functioneren wij niet goed meer en zitten we helaas vaak in een vicieuze cirkel, waar we zelf moeilijk uit kunnen komen en vaak hulp bij nodig hebben.
Door onszelf zowel lichamelijk als geestelijk regelmatig te zuiveren van afvalstoffen en onnodige ballast, wordt ervoor gezorgd, dat lichaam en geest beter blijven functioneren.
Door een vasten-reinigingskuur wordt ons de kans gegeven om even tot de tegenwoordig broodnodige rust te komen, en alle opgeslagen ballast - en afvalstoffen te verwijderen.
Daardoor ontstaat er een verbetering van onze gezondheid en voelt men zich veel fitter na zo'n kuur, ook geestelijk functioneert met beter en alerter. Het vastenreinigen heeft zowel een preventief als een genezend effect op ons welzijn.
Er zijn vele manieren om onszelf van die afvalstoffen te ontdoen.
Dat kan individueel thuis, of in een groep en midden in de bossen. Ook zijn er verschillende manieren van vasten en van reinigen.
Het voordeel van vasten in een groep midden in de natuur is, dat je weg bent van de dagelijkse beslommeringen en je helemaal op jezelf kan richten. Dat is ook nodig, omdat met het vasten vanzelf een naar binnen keren op gang komt. In een groep, leer je veel van elkaar en van andermans- en andervrouws ervaringen. We zijn spiegels van elkaar.

T: together
E: everybody and each
A: achieves
M: more!!!!!!!!

Ook is het zo, dat vasten in een groep veel lichter wordt ervaren, dan alleen thuis.

kolibrie vasten wamdel kuren

Waarom vasten en wandelen???

Reeds in de jaren 50 werd er door een Zweedse arts vasten-wandel-kuren georganiseerd. Deze arts wilde het genezend effect van dergelijke kuren wetenschappelijk onderbouwen en schakelde een universiteitskliniek in. Onder supervisie van een professor werd bij de deelnemers, die overigens 50 km (!) per dag wandelden, 10 dagen lang, bloed afgenomen om verschillende zaken te onderzoeken. De uitslag van het bloedonderzoek was zo positief, dat de universiteit het verbood om de uitslagen te publiceren!!!
Tijdens het lopen heb je een goede en uitgebalanceerde beweging van het lichaam. Je ademt wat dieper in en kunt zo meer zuurstof tanken. Bovendien wandelen we in schitterende stukjes natuur en kun je zo de natuur optimaal beleven. In het wandelritme, komen endorfines in de hersenen vrij, die zorgen voor een goede stemming en ontspanning, en tijdens het lopen, optimaliseert de hartslag zich.

INNERLIJKE PELGRIMSTOCHT, LOOP JE SCHOON
Wat ik als grote verschil met de wandelkuren heb ervaren is, dat als je een kwartiertje loopt, je veel sneller kan ontgiften en je stukken sneller veel beter voelt, sneller van hoofdpijn of misselijkheid af bent.
Het leuke van de vasten-wandelkuren is, dat het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Te voet werk je aan en voor een betere gezondheid en tegelijkertijd bevind je je een hele week midden in de prachtige natuur en geniet je volop. De "loop-energie" maakt, dat je weer een liefdevolle relatie aangaat met jezelf, anderen, dieren en de natuur om je heen. Deze energiebron biedt een ieder die zich overgeeft de mogelijkheid tot persoonlijke groei en bewustwording. Er is niets anders nodig dan de ene voet voor de andere voet te zetten, steeds opnieuw, laten komen, wat er komt, niet gericht op een doel.
Een innerlijke pelgrimstocht is er om het ZIJN.
Zoals een zenmeester ooit eens zei:

" je moet zo lopen,
dat er een lotusbloem gaat bloeien
op elke voetafdruk.
Aandachtig, opmerkzaam, aanwezig.
Lopen om te lopen,
lopen met haast is eigenlijk geen lopen.
Lopen met haast, is verder willen zijn, dan je nu bent."

Individueel vasten of reinigen

Wat is het verschil?

Vasten is het geheel onthouden van vast voedsel. Je drinkt en neemt vloeibaar voedsel tot je (de groentesappen) of alleen thee of water.
Reinigen is een mildere vorm van vasten, waarbij je nog wel vast voedsel tot je neemt, maar een bepaald soort voedsel.
Kijk op de pagina van het programma, wat de contra-indicaties zijn voor het vasten.
Vele patiënten kunnen of mogen niet vasten in verband met hun ziektebeelden, maar kunnen wel reinigen.
Een reinigingskuur is bijvoorbeeld een week lang ‘s ochtends alleen fruit en daarna alleen groenten, rauwkost, groentesoep en of groentesappen.
Dit is een vorm van genezend reinigen, die ik nogal eens in mijn centrum voorschrijf aan patiënten, die niet kunnen of mogen vasten. Ik combineer dit met het gebruik van homeopathische drainagemiddelen en brioresonantie behandelingen.

Mocht u bij het lezen van de vastenwandelkuren niet kunnen vasten, maar u wilt wel begeleiding bij het vasten en of reinigen, dan kunt u uiteraard contact met het centrum opnemen voor een individuele kuur.
U krijgt dan een eerste consult voor uitleg en behandeling, met een bioresonantie onderzoek, om uw individuele blokkades op te sporen, in de kuurweek zelf een buikmassage, om de darmen te behandelen, bioresonantie- therapie en een laatste consult voor individuele voedings- en leefstijl adviezen, eventueel homeopathische medicatie, om een aantal zaken ten goede te veranderen. De andere dagen in die week kunt u verder thuis reinigen, of gebruik maken van een hotel, appartement, caravan of eigen boot in het mooie natuurreservaat De Wieden, waar het natuurartsencentrum zich bevindt. (zie foto op de pagina van het centrum)

Vele mensen maken dankbaar gebruik van zo'n kuur-(mid)weekje in De Wieden. De Wieden is een waar wandel- kano-, schaats- en fietsparadijs, een van de mooiste van Nederland!

Voor het onderzoek en behandelingen worden consulten uitgeschreven, die u vergoedt kunt krijgen van de (aanvullende) ziektekostenverzekeringen.

Genezend en preventief vasten

Binnen de natuurgeneeskunde is het een basisprincipe om patiënten te laten reinigen om door het lichaam even rust te geven, herstelprocessen zich beter en sneller kunnen gaan voltrekken. Door het schoner en zuiverder worden van het lichaam lossen zich als vanzelf al vele klachten op, of worden ze minder.
Dit is een vorm van genezend vasten.

Preventief vasten:
De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Voorkomen is beter dan genezen.
Door jaarlijks 1 a 2x (of meer) een vasten/reinigingskuur te doen, voorkom je dat er teveel afvalstoffen zich vasthechten aan/in het lichaam. Het immuunsysteem verbetert en ik heb zelf in al die jaren ervaren, dat mijn lichaam als het ware ging "vragen" om een vastenkuur.

Spiritueel vasten

Boeddha onderwees het al: bidden brengt ons halverwege de hemel, vasten brengt ons naar de hemelpoort. Vasten is de diepste vorm van meditatie. Vasten "dwingt" je als het ware naar het moment van NU, naar de kracht van NU. Het spirituele vasten brengt je dichter bij en naar jezelf, naar je eigen natuur. Je gaat weer bewust contact maken met de verschillende dimensies in jezelf. In de kuren eten we in stilte, in meditatie. Een van de dagen in de kuurweek brengen we door in stilte en zwijgen. Zwijgen kan heel genezend werken, zwijgen bevordert een eerlijke ontmoeting met jezelf, zwijgen is het loslaten van praten en loutert emoties. Tenslotte is zwijgen noodzakelijk om tot een ontmoeting met God te komen. Ook tijdens het wandelen overdag hebben we regelmatig een tijdje dat we even in stilte met onszelf en de natuur wandelen.

We zingen bepaalde mantra's om het loslaatproces te bevorderen, doen daarvoor ook speciale Tibetaanse yoga - oefeningen.

Een 40 dagen vastentijd is een heel bijzondere periode: 40 is een heel bijzonder getal, het staat spiritueel gezien voor VERWANDLUNG , dwz transformatie, wedergeboorte. 40 = 4 x 10. 10 is het getal van de volheid. 40 dagen vasten, kan je de volheid brengen op de 4 niveaus:

- vrij zijn van pijn en ongemakken op het lichamelijke, materiële niveau,
- vrij zijn van lust en onlustgevoelens, gehechtheid op het emotionele niveau,
- vrij zijn van dogma's, starre, rigide, leed veroorzakende patronen op het mentale vlak,
- en tenslotte op het spirituele niveau, helemaal in balans in harmonie zijn,
zodanig dat jouw Leven alleen nog maar Vrijheid ademt......................

Een spirituele vastenkuur kan ons meer bewust en gecentreerd maken, inzichten doen geven en veranderingen bewerkstelligen.
Deze bijzondere kuren zijn eigenlijk alleen geschikt voor diegenen, die al eens een vastenkuur gedaan hebben, zodat we weinig tijd hoeven te besteden aan uitleg over klysma's, leverpakkingen, de gewone normale vastenreacties etc. We kunnen dan driegt onze aandacht en energie richten op ons innerlijke pelgrimspad.

aarde.jpg