Kolibrievasten

 

Op bedevaart naar Santiago de Compostela

Meer inzicht en een fantastisch uitzicht!
Meer Vrijheid op het harmonieuze ritme van je voetstappen

In het voorjaar van 2007 heb ik de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela gelopen vanaf de Spaans/Franse grens. Een kleine 800 km wel te verstaan.
De bedevaartsroute die al vele eeuwen door miljoenen pelgrims is gelopen, vertoont overeenkomsten met de spirituele vasten-wandel-kuren die ik jaarlijks in binnen– en buitenland organiseer.
Voorbereidingsfase/voorkuur, daarna de reinigingskuur c.q. bedevaart en daarna de nakuur c.q. nafase/integratiefase. De reinigingskuren noem ik al jaren een pelgrimstocht naar je innerlijke wereld, oftewel wandelen naar jezelf. De bedevaart naar Santiago heeft dat aspect ook in zich als je je er tenminste voor openstelt, meer inzicht, gecombineerd met een prachtig uitzicht! Velen doen de tocht dwars door Spanje heen tegenwoordig als sportieve prestatie, indruk maken of als hype. Ik zag vele ongetrainden om me heen, dat doe ik wel even als onderliggende gedachte. Al binnen een week presenteerde zich vele dikke gezwollen enkels, pijnklachten, tendinitis, geïnfecteerde blaren, rugklachten etc. Door de goedkope wijn, daardoor vaak wat te veel genuttigd, maag-darmklachten en koppijn.

Voor diegenen die binnenkort van plan zijn deze bedevaartstocht te gaan lopen, adviseer ik goede homeopathische medicijnen en zalven mee te nemen voor de pezen, gewrichten en spieren. Het helpt prima en ik heb de hele tocht aan velen dit uitgedeeld. Enkelproblemen komen erg veel voor, de een zweert bij steunkousjes (ook voor de knieën) en de ander niet. Uitproberen is de moeite waard. Veel water drinken is erg belangrijk, ook bij niet zonnig weer. Het gewone kraanwater in Spanje is erg gechloreerd en werd door de pelgrims aqua miserabele genoemd en we kochten aqua minerale. Voor vegetariërs is Spanje een hel, in de restaurants wordt alleen pescado (vis) of carne (vlees) geserveerd. Je kan kiezen uit gekookt ei, spiegelei en geklutst ei, dat is het dan. In Santiago zelf heb ik het enige vegetarische restaurant wat er in die grote stad bestaat gevonden. Er wordt daar heerlijk en gezond voedsel geserveerd.

RefuxioRefuxio

Voor mij persoonlijk was de bedevaart naar Santiago niet af na 800 km lopen, als laatste wilde ik als onderdeel van mijn bedevaart iets terugdoen voor de gemeenschap en voor het land waar ik al die weken te gast ben geweest. Ik wilde iets terugdoen voor de minste der minsten, diegenen zonder stem, waar niemand aandacht voor heeft.
Ik heb ze gezien , de hele 800 km lang, dood, gewond, mishandeld, misbruikt. Ofschoon de wet in de meeste provincies in Spanje verbied de honden aan een ( 1 m.) ketting te leggen, doet iedereen het nog steeds.
Net als 2 jaar geleden in Zuid-India, toen ik daar de ayurvedische reinigingskuur deed (de pancha karma en vrijwilligerswerk in een dierenopvangcentrum ) besloot ik ook nu weer vrijwilligerswerk te gaan doen in een dierenopvangcentrum in Spanje.
In het kleine plaatsje Bando, slechts een paar kilometer van Santiago de Compostela verwijderd bevindt zich het refuxio animals.
In dit opvangcentrum zitten meer dan 400 honden en katten. De meesten geen uitzicht op een normaal dierwaardig bestaan. In dit centrum werkt slechts 1 dierenarts 6 dagen per week 10 a 12 uur per dag. 3 vaste krachten voor schoonmaakwerkzaamheden en slechts een handje vol zeer gemotiveerde, enthousiaste vrijwilligers.
In dit centrum (zie foto’s) heb ik een weekje geholpen, voornamelijk de honden uitgelaten, geborsteld en soms assistente van de dierenarts.

SANTIAGO DE COMPOSTELASANTIAGO DE COMPOSTELA

!!! HEEFT U ALS PELGRIM NA UW TOCHT NOG DAGEN OVER , NEEM DAN CONTACT OP MET DIT CENTRUM, ELKE 2 PAAR LIEFDEVOLLE HANDEN IS MEER DAN WELKOM !!!
Vanuit Santiago bus lijn 6, uitstappen in San Marcos dan de borden volgen refuxio de animals, dat is ongeveer 3 km lopen , komt u meerdere dagen dan is de kans groot dat u met iemand mee kan rijden. Openingstijden 10.30 – 13.30 u, daarbuiten zit het hek dicht voor bezoekers, er is nog geen bel aanwezig in dit 2 jaar oude centrum
Kijk ook voor meer informatie op: www.refuxio.org

De dieren zullen u meer dan dankbaar zijn voor uw liefde, Licht en aandacht. Een liefdevolle streling werkt genezend !

Lopen, alleen en dan samen met een hond,

L  O   P   E   N:
L  OVE
O  PENS
P  OSITIVE
E  NERGY
N  OW  !!!!!!!

SANTIAGO DE COMPOSTELASANTIAGO DE COMPOSTELA

 

disclaimer © Naar de homepage